Hoe begin je met yoga - een stappenplan

Je wilt beginnen met yoga, want dat lijkt je leuk en je hebt gelezen dat het goed voor je kan zijn. Maar hoe, wat en waar? Als je op internet zoekt naar beginnen met yoga kom je van alles tegen, maar wat past nou bij jou? Ik leg je graag stap voor stap uit hoe jij kan starten met yoga!

 

1) THUIS OF IN EEN STUDIO

Stel jezelf de vraag of je thuis yoga wilt doen of ergens naar toe wilt om in een groep yoga te beoefenen. Als je ergens naar toe wilt dan kan je bij een yoga studio terecht of wellicht heeft de sportschool waar je nog een abonnement hebt ook wel yoga op het rooster staan!

 

Een yoga studio is een plek waar alleen maar yoga gegeven wordt, wellicht met een aanvulling van mindfullness en pilates. Iedere yoga studio is anders, bieden een of meerdere yoga vormen aan en hebben een of meerdere docenten die dit geven. Neem eerst eens een kijkje op de website van de yoga studio, lees wat ze hier voor yoga aanbieden, wat hun rooster is en welke abonnement vormen ze hebben. Als je een positief gevoel hierbij krijgt neem dan eens een proefles zodat je goed de sfeer kan proeven. Doe dit vooral bij meerdere studio's bij jou in de buurt, zo krijg je een goed beeld van hoe het er aan toe gaat binnen de verschillende studio's. Dit zal je helpen een juiste keuze te maken, maak vooral de keuze op basis van je gevoel. Waar voel jij je het meeste op je gemak? Waar vind jij het fijn om naar toe te gaan? 

 

Als je thuis yoga wilt gaan doen dan kan je op youtube heel veel verschillende gratis yoga filmpjes vinden. Probeer het vooral eens uit. Kijk alleen wel naar welke vorm je wilt doen, want er zijn nogal wat verschillende yoga vormen die je kan uitproberen, hier kom ik zo direct op terug. Je kan dit doen wanneer en waar je maar wilt, je hebt alleen geen directe begeleiding en je kan onzeker worden of je het wel goed doet. Dan kan het goed zijn om toch eens een begeleid yoga lesje uit te proberen. 

 

2) WELKE YOGA VORM KIES JE

Er zijn namelijk nogal wat yoga vormen waaruit je kan kiezen en ik kan me goed voorstellen dat je geen idee hebt waar te beginnen. Voordat je begint is het goed om te bedenken wat je wilt: actief en veel bewegen of lekker rustig aan. Waarom wil je yoga doen en wat past bij je zijn belangrijke vragen om te beantwoorden. Als je moeite hebt met stilzitten kan het fijn zijn om door beweging rustig te worden in je hoofd en uiteindelijk te kunnen mediteren! Als je rustiger bent van jezelf kan het heel fijn zijn om je dag te starten met beweging of juist de rust op te zoeken als je erg druk bent in je hoofd! Dit veranderd natuurlijk ook nog al eens, soms heb je meer energie om actief te bewegen en soms wil je rustig aan doen. 

 

Probeer vooral uit en doe wat bij je past, je kan hier meer lezen over de verschillende vormen yoga die er tegenwoordig zijn. Dit zal je helpen bij het maken van een keuze waar te beginnen met yoga. 

 

3) BEGINNER OF ERVAREN

Ga je voor het eerst yoga doen of heb je al wel eens eerder op een yogamatje gestaan? Dit heeft invloed op de keuzes die je maakt. Ben je beginner, kies dan eerst voor basis lessen om de techniek goed onder de knie te krijgen. Ga niet beginnen met de meest complexe houdingen, dit zal je motivatie niet ten goede komen en ook kan dit lichamelijke ongemakken opleveren. Begin dus bij het begin.....

 

Ben je een ervaren yogi dan weet je wellicht al wat beter hoe te beginnen. Toch kan het erg fijn zijn om onder begeleiding lessen te volgen online of offline. Om te werken aan je techniek of om je yoga practice verder te verdiepen. 

 

HOE BEGIN JIJ MET YOGA

Dit is dus een persoonlijke weg die jij aflegt. Probeer vooral uit, begin ergens maar pas op jezelf. Er zijn zoveel yoga vormen, yoga docenten en plekken waar jij yoga kan doen! Als je het niet meteen leuk vind probeer het dan ergens anders! Of je nou yoga wilt doen om lekker te bewegen, rustig te worden of om sterker en mobieler door het leven te gaan ook voor jou is de yoga vorm, begin gewoon! Ergens..............

 

- Dieuwertje Homan - Yoga docent - Eigenaar Open Yoga & Intro2Yoga - 

Reactie schrijven

Commentaren: 0